Négy kiskorú gyermeke segítségével próbált lopni a szegedi anya

A Szegedi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a szegedi nővel szemben aki éveken keresztül elhanyagolta gyermekei nevelését, ami miatt végül a járási hivatal gondozási és nevelési jogát megszüntette és a kiskorúakat nevelő szülőnél helyezte el – írja az ugyeszseg.hu

A vádirat szerint a nő 2016-tól egyedül nevelte szegedi házában négy kiskorú gyermekét és közel két éven át a kiskorúak nevelése és gondozása során a társadalmilag elvárható minimális követelményeknek sem tett eleget. A gyermekek lakhatási körülményei és higiéniája 2017-re súlyosan megromlott, a házban nem volt ablaküveg, a víz és gázszolgáltatást korlátozták. Az udvar tele volt szeméttel, kutyaürülékkel és balesetveszélyes is volt. Emiatt a járási hivatal részéről a gyermekek védelembe vételi eljárása megindult, de a vádlott alig vagy látszólagosan működött együtt. A nő rendszertelenül biztosított ételt gyermekeinek és bár jogosultak voltak az ingyenétkezésre, többször azt sem vette igénybe.

Mindezeken túl a vádlott az oktatási intézményekkel sem működött együtt, üzenetekre nem reagált, a gyermekek tankötelezettségét sem biztosította rendszeresen. A kiskorúak sokat hiányoztak, felszerelésük hiányos volt, a tananyagokat nem pótolták. A vádlott ebben az időszakban rendszeresen nagy mennyiségben fogyasztott alkoholt, egész napokat a városban töltött gyermekeivel.

A nő a gyerekek diagnosztizált betegségei esetén ismételt kérésre sem vitte el a szükséges labor- és szűrővizsgálatokra őket, legkisebb gyermekét a gondozatlan terhesség miatt többszörösen védőoltásban kellett részesíteni. Előfordult, hogy az egyik kiskorú súlyos, klinikán kezelt asztmatikus légzése miatt az előírt kontrollra nem jelent meg és a háziorvosnak kellett a családsegítő közreműködésével sürgősségi klinikai vizsgálatot kezdeményeznie.

A vádlott 2017 novemberében egy szegedi bevásárlóközpontban négy gyermeke jelenlétében és a saját, valamint a gyerekek ruházatába, illetve a babakocsiba is termékeket elrejtve próbált meg mintegy 20 ezer forint értékű árucikket eltulajdonítani. A kasszasoron az áruház biztonsági szolgálata tetten érte a vádlottat és a rendőrség tulajdon elleni szabálysértés miatt helyszíni bírsággal sújtotta. A szabálysértés tettenérése után a nő alkoholos állapotban a felelősségre vonás elkerülése érdekében sírt és jajveszékelt, azt mondogatva gyermekeinek, hogy az ünnepeket sem fogják együtt tölteni, ami miatt a kiskorúak is sírni kezdtek.

A járási hivatal, mivel a korábban elrendelt védelembe vétel a célját nem érte el és valamennyi védelmi intézkedést kimerített, 2018 februárjában a vádlott gondozási és nevelési jogát megszüntette és a gyerekeket nevelőszülőnél helyezte el.

A járási ügyészség a vádlottal szemben négyrendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt emelt vádat. A vádlott bűnösségéről a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.

Légy első hozzászóló

Válasz írása

Your email address will not be published.


*