Édesapának segítettünk – vizsgálatot kezdeményeztünk a veszprém megyei rendőrfőkapitánynál

Dr. Fellegi Norbert r.ezredes, Veszprém megye rendőrfőkapitánya - kép: veol.hu / szegyenpad.com

Szerkesztőségünk fellépésének eredményeképp a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, Dr. Fellegi Norbert ezredes úr a Veszprém Megyei Tevékenység-Irányítási Központ mulasztását állapította meg – az ügyeletes rendőrtiszt Schőnig Herman édesapa számára megtagadta a segítségnyújtást.

Veszprém, 2020. április 11., reggel 9 óra. Schőnig Herman különélő szülő, édesapa tavaszi kapcsolattartás céljából megjelenik gyermeke lakóhelyén, mivel szülőtársa nem jelent meg a gyermekkel, édesapa a rendőrség segítségét kérte.

Édesapa 9:04-kor felhívta a 112 segélyhívót, ahol az operátor hölgy rögzítette a kérését, és visszahívást ígért. Ezt követően 09 óra 09 perckor édesapa kapott egy hívást a Veszprémi Rendőr-főkapitányság Tevékenységirányítási Központjából, melynek során közölte vele az ügyeletes rendőrtiszt, hogy közölt probléma orvoslása nem a rendőrség hatásköre, nem fog rendőrjárőrt küldeni, forduljon a szülő a bírósághoz. Információink szerint olyan abszurd párbeszéd is elhangzott, miszerint az ügyeletes rendőrtiszt a családjogi bíró telefonszámát próbálta elkérni az édesapától. A segítséget kérő szülő elkérte az ügyeletes rendőrtiszt azonosító jelét, úgy tudjuk, hogy e kérést először az operátor megtagadta, majd másodszori kérésére négyjegyű azonosítót közölt. Állítólag az intézkedést megtagadó rendőrtiszt lekezelő hangnemmel beszélt a segítséget kérő édesapával.

Schőnig Herman és kislánya

Szerkesztőségünk április 27-én közérdekű bejelentéssel fordult Dr. Fellegi Norbert ezredes úrhoz, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjéhez.

Bejelentésünkben többek közt hivatkoztunk édesapa Alaptörvény XXIV. cikkében deklarált tisztességes eljáráshoz fűződő jogára, a Független Rendészeti Panasztestület 62/2016. (IV. 7.) számú állásfoglalására, továbbá felhívtuk a főkapitány úr figyelmét arra, hogy az

édesanyát az elmúlt évek során 90 ezer Ft [jogerős] bírsággal súlytotta a Gyámhivatal kapcsolattartás akadályozása miatt, avagy a Btk. 210. §-a szerint minősülő, kiskorúval való kapcsolattartás akadályozása bűncselekmény gyanúja áll fenn.

Dr. Fellegi Norbert rendőrfőkapitány úr panaszunkat törvényes határidőn belül kivizsgálta, érvelésünkkel egyetértve a következőket állapította meg:

  • a szülői kapcsolattartás tekintetében az igény érvényesítése nem a rendőrség hatáskörébe tartozik, de a közérdekű bejelentésének kivizsgálása során a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-Irányítási Központjának ügyben eljáró ügyeletese részéről az intézkedési kötelezettség megsértését állapítottuk meg,
  • az ügyeletesnek a jogszabályok, közjogi szervezetszabályozó eszközök és belső normák rendelkezései alapján intézkedő rendőrt kellett volna a helyszínre küldeni, a tények és körülmények tisztázása, a felmerült bűncselekmény gyanújának megalapozása, vagy kizárása, továbbá a hozzátartozók közötti erőszak kezelésével összefüggő rendőrségi feladatokról szóló 2/2018. (I. 25.) ORFK utasítás 5. pontjában foglalt intézkedések szükségességének vizsgálata, esetleges foganatosítása, valamint a 14. pontjában előírt jelzés megtétele érdekében.

Alább teljes terjedelmében közreadjuk főkapitány úr tájékoztatását – cikkünket természetesen felhasználhatják mindazon különélő szülők, akik hasonló helyzetbe kerülnek, illetve fordulhatnak hozzánk a szerk[kukac]szegyenpad.com címen.

Kérjük, iratkozzon fel a Szegyenpad.com
cikkértesítőjére:

SPAM-et azt nem, viszont a cikkeinket megjelenést követően azonnal küldjük!

Légy első hozzászóló

Válasz írása

Your email address will not be published.


*