Szembement a bíróság ítéletével az anya, és gyermeküket elrejtette az apa elől – bűnügyi felügyelet alá helyezték

Éveken át megszegte a bíróság ítéletét, majd külföldre költözött gyermekével a gyanúsított azért, hogy az apa ne láthassa a kicsit – a terhelt bűnügyi felügyeletét rendelte el a bíróság. A Gödöllői Rendőrkapitányság kiskorú veszélyeztetésének bűntette és más bűncselekmények miatt indított eljárást az ügyben, írja a birosag.hu

2011 augusztusától 2013 decemberéig a terhelt párkapcsolatban élt egy férfival, akitől gyermeke született. Szakításukat követően a szülők pert indítottak a gyermek elhelyezése miatt. 2014 nyarán a bíróság szabályozta a gyanúsított gondozásában nevelkedő gyermek és az apa kapcsolattartását. Ezt az asszony több éven keresztül, még a vele szemben kiszabott bírságok ellenére sem biztosította, ezért 2015 és 2019 között a gyermek csak néhány alkalommal találkozott az apjával.

2019 tavaszán a bíróság megváltoztatta ítéletét: a gyermeket az apjánál helyzete el, és a kicsi anyjával való kapcsolattartását szabályozta. Azonban az asszony a kúriai felülvizsgálatot követően sem adta át a gyermekét az apának. Később többszöri felszólítást követően sem jelent meg a kirendelt igazságügyi szakértőnél, majd a gyermekkel együtt ismeretelen helyre, külföldre költözött. 2021. augusztus 17-én a hatóság elfogta a gyanúsítottat.

Azzal, hogy a terhelt elszeparálta és az édesapja ellen nevelte a gyermeket, súlyosan megszegte a kiskorú sértett vonatkozásában fennálló nevelési, gondozási, felügyeleti feladatából származó kötelességét, és ezzel veszélyeztette a gyermek egészséges erkölcsi és érzelmi fejlődését.

Magyarországi lakó-, és tartózkodási hellyel a gyanúsított nem rendelkezik, a magyar hatóságok elől elrejtőzött, tartózkodási helyéről az eljáró hatóságot nem tájékoztatta, a gyermeket az édesapja elől elrejtette. Mindezekre, továbbá a terhére rótt bűncselekmények tárgyi súlyára és a kiszabható büntetés mértékére figyelemmel szabadlábon hagyása esetén a terhelttel szemben fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye. Továbbá az ügyészi indítvány szerint a letartóztatása a nyomozás állására és érdekeire, a terhelt személyi és családi körülményeire, valamint a terhelt büntetőeljárás előtt és az eljárás során tanúsított magatartására tekintettel is indokolt.

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója meghallgatta a terheltet és megállapította a vele szembeni kényszerintézkedés elrendelésének meghatározott okait. Azonban a bíróság az ügyészi indítványban szereplő letartóztatásnál enyhébb kényszerintézkedés elrendelését is elegendőnek ítélte meg, ezért a nő bűnügyi felügyeletét rendelte el az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb négy hónapra, 2022. január 17-ig. A terhelt mozgását és a bűnügyi felügyelet szabályainak betartását nyomon követő technikai eszközzel kell ellenőrizni.

A döntést a gyanúsított és védője tudomásul vette, míg az ügyész fellebbezett ellene, így a végzés nem végleges, de végrehajtható.

Kérjük, iratkozzon fel a Szegyenpad.com
cikkértesítőjére:

SPAM-et azt nem, viszont a cikkeinket megjelenést követően azonnal küldjük!

Légy első hozzászóló

Válasz írása

Your email address will not be published.


*