Kijárási tilalom – gyermekének hozott ételt: 30 ezres bírság, munkába igyekvő buszsofőrt jelentett fel a rendőrség

Kép: atadhir.hu

A nagyatádi rendőrkapitányság járőreit kísérte el a kijárási tilalom első napján az atadhir.hu újságírója, Herr Dávid. A 10 ezer lelket számláló somogy megyei város első napi mérlege: 30 ezres bírság és egy szabálysértési feljelentés.

Gyermekének ételt hozó anya - kép: atadhir.hu

…Ismét felvillan a piros-kék fény, az autó félrehúzódik. Egy középkorú hölgy ül az autóban, csüggedten beismeri: nincs igazolása. Édesanyja felhívta este, hogy kell-e neki a maradék vacsora, mert ha nem, kidobja. Négy gyerek van otthon, akad elég éhes száj, azért ugrott át gyorsan kocsival. Tíz perce múlt nyolc óra. A rendőrök rögvest kiszabják a helyszíni bírságot: 30 ezer forint. Igencsak drága vacsora, gondolom magamban. Elkérik a hölgy adatait, majd visszamennek a furgonhoz rögzíteni az esetet a rendszerbe. „Nem szívesen csinálom ezt” – mondja sóhajtva az egyikük. Az asszony a helyzetébe beletörődve vár az autóban. „Még soha nem bírságoltak meg” – jegyzi meg szomorúan.

Buszsofőr, aki a feljelentést választotta - kép: atadhir.hu

A rendőrök félrehúzódnak, letekerik az ablakot, majd köszönnek: „Jó estét, egy igazoltatásra, kérem, álljon meg!” „Rendben, de munkába sietek, jó?” – hangzik a felelet. Az egyenruhások kiszállnak a furgonból, a férfi már veszi is elő az iratait. Azt ellenőrzik először. „Most jön a kellemetlen rész – folytatja a rendőr – Van igazolása?” Még nem kaptam meg, válaszol a férfi, buszsofőr vagyok, éppen műszakba indulok, és azt mondták, most vehetem át a munkahelyemen. Hiába a kifogás, kijárási tilalom van, igazolásnak lennie kell, így a két közeg. Ismét bírságolás jön, ám a férfi ellenkezik, ragaszkodik hozzá, hogy beszéljenek a főnökével, már hívja is telefonon. Ám a rendőrök nem kívánnak beszélgetésbe bocsátkozni, közlik a lehetőségeket: vagy elfogadja a bírságot, vagy feljelentik. A buszsofőr az utóbbi mellett dönt, felveszik az adatait, majd beül az autójába, és elindulni dolgozni.

Vélhetően jó néhány éjszakai műszakot kell ledolgoznia, amíg megkeresi a büntetés összegét…

(Atadhir.hu nyomán.)

Légy első hozzászóló

Válasz írása

Your email address will not be published.


*