Jogerősen tíz hónap letöltendőt kapott a kutyáját kínzó veszprémi férfi

A Veszprémi Járásbíróság 2020 novemberében hozott döntésével végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte azt a 34 éves veszprémi férfit, aki olyan rossz körülmények között tartotta a kutyáját, hogy az eb bordái kilátszottak és a lánca a húsába ékelődött, írja a birosag.hu

A bíróság által megállapított tényállás szerint 2019 óta tartott a vádlott veszprémi ingatlanán egy nőstény németjuhász kutyát. A vádlott a kutyát egy mindössze 1 méter mozgásteret biztosító fém láncon tartotta, és az állat megfelelő táplálkozásáról sem gondoskodott. A vádlottnál 2019 novemberében tartott helyszíni szemlén a kutya bordái kilátszottak, a lánc az állat húsába beékelődött, mely durva sebet okozott neki. A vádlott a kutyának semmilyen menedéket nem biztosított az időjárás viszontagságaival szemben. Az állat elkobzásra került a vádlottól.

Az ügyben az ügyészség vádiratában tárgyalás mellőzésével történő büntetővégzés meghozatalára tett indítványt, melyben felfüggesztett szabadságvesztés büntetés kiszabását kérte. A bíróság azonban – mivel a vádirat alapján úgy találta, hogy az ügy megítélése nem egyszerű, és tárgyalás tartása nélkül a büntetés célja nem érhető e – az indítványtól eltérően az ügyben előkészítő ülést tűzött ki. A vádlott az előkészítő ülésen a bűncselekmény elkövetését csak részben ismerte el, azzal védekezett, hogy nem állt szándékában az állatnak szenvedést okozni, kizárólag tudatlansága miatt nem látta el megfelelően az ebet. A vádlott védekezését a rendelkezésre álló bizonyítékok azonban cáfolták, ugyanis a kutya a fájdalmait nyüszítéssel folyamatosan jelezte, melyet mások is észleltek.
A bíróság az ügyben lefolytatott bizonyítás alapján a vádlott bűnösségét kétséget kizáróan megállapíthatónak látta és a vádlottat 10 hónap börtönbüntetésre és 1 év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság álláspontja szerint a vádlott a kutyának olyan fokú szenvedést okozott, amelyre figyelemmel a büntetési célok elérésére csak végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabása volt alkalmas. A bíróság a vádlottat méltatlannak találta továbbá a közügyek gyakorlására, ezért attól is eltiltotta. 

A vádlott és védője által előterjesztett fellebbezés alapján eljárt Veszprémi Törvényszék másodfokon helybenhagyta a Veszprémi Járásbíróság döntését, így az jogerőre emelkedett.

Légy első hozzászóló

Válasz írása

Your email address will not be published.


*