Ózdi Járásbíróság: Felfüggesztett börtön a koronavírus nem létezik kijelentésért

Az Ózdi Járásbíróság tárgyalás mellőzésével felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki annak a vádlottnak az ügyében, akivel szemben rémhírterjesztés miatt indult büntetőeljárás, írja a birosag.hu

A bíróság által megállapított tények szerint a vádlott a 2020 áprilisában, az Ózdhoz közeli településen lévő otthona udvarán készült, videófelvételben azt állította, hogy „koronavírus nem létezik … mindenki vonuljon az utcára, nincs betegség, nincs koronavírus”. Nyilatkozatában a hatályos járványügyi szabályok ellenére arra buzdított, hogy „mindenki jöjjön ki az utcára, ne féljen a koronavírustól, mert nincs, nem létezik, nincs ilyen betegség”. A felvétel 2020. április 4-én az egyik legnagyobb közösségi videómegosztó oldalra feltöltésre került, azt mintegy 1.500 személy tekintette meg. Később a felvételt törölték az oldalról. A vádlott cselekménye alkalmas volt a humánjárvány terjedése elleni védekezés akadályozására, illetve meghiúsítására.

A bíróság rémhírterjesztés bűntette miatt a vádlottal szemben 1 év 10 hónap szabadságvesztést szabott ki, a szabadságvesztés végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette. A bíróság döntését az ügyészség és a vádlott is elfogadta, a büntetővégzés jogerős. 

Légy első hozzászóló

Válasz írása

Your email address will not be published.


*