Védett erdőt pusztítottak el a Tiszánál – a Szegyenpad.com szerkesztősége feljelentést tett

Fotó: Kajner Péter - wwf.hu / szegyenpad.cpm

Tarvágással irtottak ki egy Tisza menti védett területen álló, idős ártéri ligeterdőt. A vízügy kezelésében lévő, kilencven év körüli erdő kitermelése szabálytalanul zajlott és súlyosan természetkárosító hatással bír – adta hírül a WWF Magyarország.

A Tiszaug határában történt tarvágásra az Országos Vízügyi Főigazgatóságnak nem volt engedélye. A védett területen álló idős nyárfák illegális kitermelése annak a hullámtérrendezési koncepciónak a részeként zajlott, mely szerint a folyók hullámterét az esetleges árvizek levezetését elősegítő lefolyási sávok szerint kell kialakítani. A „VTT Hullámtér rendezése a Közép-Tiszán” című projekt tiszaugi helyszínén a tarvágás következtében nem csak a közel évszázados fákat pusztították el, de felszámolták az itt élő értékes állatvilág, köztük a védett feketególyák élőhelyét is. A Magyarországon és az egész Tisza vízgyűjtőn ritkaságnak számító idős, ártéri erdő helyén most Mordorra emlékeztető pusztaság fogadja az ide érkezőt

– olvasható wwf.hu oldalon.

Fotó: Dr. Gálhidy László

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság közleményben cáfolta a WWF állításait, miszerint szabálytalanul zajlott volna le a 90 éves fák kitermelése, és hogy az érintett területen az árvíz levezetése az ártéren kívül is megoldható lenne.

Az OVF szerint ugyan védett területen irtották a fákat, ám csaknem kétéves utánajárás előzte meg azt, hogy erre engedélyt kapjanak a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatósággal közösen. A kitermelés előtt eleget tettek a hatósági előírásoknak, volt helyszínbejárás, és gondoskodtak arról is, hogy az erdőrészlet szakszerűen megújuljon, illetve hogy a növekvő árvizek levezetése miatt szükséges gyepfelület kialakítása megtörténjen. Nem utolsósorban azért, hogy a beruházás végére már felújított erdőállomány legyen a területen, ne a fejlesztés befejezését követően kezdődjön meg a fák döntése, írják.

Vitatják a WWF azon állításait is, hogy árvizek levezetése egyszerűen megoldható az árvízi töltéseken kívül. A vízügy álláspontja szerint ez a kijelentés nem mérlegeli, hogy milyen következményekkel jár a művelt területek csökkenése, és az árvizek miatt milyen veszélynek van kitéve a lakosság, valamint a védett vagyoni érték. A fentiek tükrében a WWF Magyarország véleménye nem más, mint megalapozatlan vádaskodás és a megfelelő szakértelem hiányában tett nyilatkozat, vélik.

– olvasható az index.hu-n.

Szerkesztőségünket a WWF Magyarország igazgatója arról tájékoztatta, hogy állításukat kormányhivatali tájékoztatásra alapozták, az ügyről a https://wwf.hu/hireink/erdok oldalon nyújt tájékoztatást az Alapítvány.

Szerkesztőségünk a Btk. 243 §. (2), bekezdése szerint minősülő, természetkárosítás bűntett megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettesek ellen feljelentést tett 2020. február 12. napján a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságon, feljelentésünk EPAPIR-20200212-6377. számon került iktatásra. Az ügyről a későbbiekben beszámolunk.

1 Trackback / Pingback

  1. A tiszaugi természetkárosítás ügyében a rendőrség bűnügyeket egyesített - további három feljelentés született | szegyenpad.com

Válasz írása

Your email address will not be published.


*