Felfüggesztett szabadságvesztés a kutyáját megszúró férfinak

Kép-illusztráció: dogs-ptmagazine.com / szegyenpad.com

Az első fokon eljáró Bonyhádi Járásbíróság a 2020. február 25. napján megtartott előkészítő ülésén – halmazati büntetésül – egy év kettő hónap börtönbüntetésre ítélte azt a férfit, aki egy 11 cm pengehosszúságú késsel a kutyáját annak szügyénél megszúrta.

Az elsőfokú ítélet tényállása szerint a vádlott németjuhász fajtájú, kan kutyája 2019. április 18. napját megelőzően több alkalommal kiszökött a vádlott lakóházának udvaráról, ami miatt a vádlottnak az utcabeliek többen is panaszkodtak; a vádlott kutyájával többször kiabált emiatt és azt bántalmazta is ittas állapotban.

2019. április 18. napján, a kora reggeli órákban a vádlott otthonában tartózkodott, ahonnan kiment az utcára nézelődni. Az ingatlan udvaráról ekkor az utcára kiment a vádlott kutyája, melyet a vádlott az utcán megkísérelt megfogni, mely nem járt eredménnyel; az eb csak hosszabb idő elteltével jött be az udvarra a terhelt hívására. A kutya engedetlensége miatt a vádlott megharagudott, majd bement a ház konyhájába, ahol magához vett egy 11 cm pengehosszúságú kést, mellyel az állatot egy alkalommal nagy erővel a szügyénél megszúrta, ami miatt az eb erősen vérezni kezdett.

A fentieket követen a vádlott kocsmába ment, ahol pontosan meg nem határozható időt töltött, melynek során közepes fokban leittasodott, majd 07 óra 30 perc körüli időben hazaindult. A vádlott ittasságát látva egy helybeli lakos segítséget nyújtott neki a hazamenetelhez, melynek során észlelte, hogy az udvaron belül nagyobb mennyiségű vér van, továbbá látta, hogy az ott tartózkodó eb szügye véres, ami miatt a rendőrség értesítése iránt azonnal intézkedett.

A Bonyhádi Rendőrkapitányság rendőrei 08 óra 05 perckor értek az ingatlanhoz, ahol a kést lefoglalták, továbbá állatorvost hívtak, aki 08 óra 40 perc körüli időben ért ki a helyszínre.

Az elvégzett állatorvosi vizsgálat során a vádlott kinyitotta az ingatlan udvarának kapuját, amit a kutya is észlelt, melyet követően az kiszaladt az utcára, ahol rövidebb időn belül megtámadta egy kaukázusi fajtájú – őrizetlenül az utcán tartózkodó – másik eb, melynek során az állat sebe ismét erősen vérezni kezdett; a vérzést érszorítók használatával lehetett elállítani. A kutyát 9 óra 30 perc körüli időben állatorvoshoz, majd 11 óra körüli időben állatkórházba szállították, ahol az állat – a szakszerű állatorvosi ellátás ellenére – 12 óra körüli időben kimúlt.

A vádlott cselekménye alkalmas volt arra, hogy a kutya maradandó egészségkárosodását, vagy pusztulását okozza; cselekménye az állatnak órákon át tartó, nagy vérveszteséggel járó különös szenvedést okozott; az okozott sérülés ellátásában a vádlott nem vett részt, annak érdekében semmit sem tett.

A vádlott cselekménye következtében 4 cm széles, nyakcsigolyáig terjedő mélységű szúrt sebe keletkezett az ebnek. Az állat elpusztulását a szerzett súlyos sérülés okozta vérveszteség, a stressz, sokk által kialakult keringési összeomlás okozta, melyben ugyanakkor jelentősen közrejátszott az is, hogy az utcán a vádlott által megszúrt ebet megtámadta egy másik kutya is.

Az elsőfokú bíróság a bűncselekményt a váddal egyezően beismerő, a tárgyaláshoz való jogáról lemondó vádlottat állatkínzás bűntettében mondta ki bűnösnek.

A vádlottat a bíróság korábban szeméremsértés vétsége miatt egy év hat hónapra próbára bocsátotta, figyelemmel azonban arra, hogy a vádlott az állatkínzás bűntettét a próbaidő alatt követte el, ezért a bíróság a próbára bocsátást megszüntette és a vádlottat – halmazati büntetésül – egy év kettő hónap börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását négy év próbaidőre felfüggesztette. A bíróság a szabadságvesztés felfüggesztésének próbaidejére elrendelte a vádlott pártfogó felügyeletét.

Légy első hozzászóló

Válasz írása

Your email address will not be published.


*