Isztambuli Egyezmény ez ellen is véd: rendszeresen bántalmazta, keményfedelű könyvvel verte idős édesanyját a ceglédi nő

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. május 24-én távmeghallgatás útján megtartott ülésén elrendelte annak a nőnek a letartóztatását, aki ellen a Ceglédi Rendőrkapitányság bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt folytat nyomozást – írja a birosag.hu

A gyanúsított és édesanyja közös háztartásban élnek a ceglédi otthonukban, a gyanúsított tulajdonát képező ingatlan. A sértett, a gyanúsított édesanyja betöltötte a 75. életévét.

A gyanúsított 2005. évtől kezdődően több alkalommal, heti rendszerességgel viselkedett erőszakosan a sértettel Cegléden, ezen alkalmakkor kiabált a sértettel, szidalmazta és több alkalommal bántalmazta, megütötte arcát, karját, 8 napon belül gyógyuló zúzódásos sérüléseket okozva a sértettnek.

A gyanúsított két évvel korábban egy keményfedelű könyvvel arcon ütötte a sértettet. Az ütés következtében elszenvedett szemsérülése miatt a sértett orvosi ellátásra szorult.

A sértett innentől kezdve állandó félelemben él a vele közös háztartásban élő gyanúsított kiszámíthatatlan és vele szemben tanúsított erőszakos viselkedése miatt.

A gyanúsított két héttel korábban szintén bántalmazta a sértettet, megragadta az ágyban fekvő anyja haját, és a hajánál fogva az ágyról a földre rántotta, melynek következtében 8 napon belül gyógyuló zúzódásos sérülést szenvedett.

A sértett 2020. május 17-én 12 óra körüli időben az udvaron játszott a gyanúsított 4 éves leánygyermekével. Ennek során a sértett leszidta az unokáját, és egy alkalommal ráütött a gyermek kezére, mert az nem fogadott szót, folyatta a kerti csapot, és a sértett nem akarta, hogy a gyermek ruhája és cipője elázzon.

Ezt követően a sértett és unokája együtt átmentek a lánya házába, ahol a gyermek elpanaszolta édesanyjának, hogy a sértett ráütött a kezére. A gyanúsított ekkor ingerült állapotba került, kiabálni kezdett a sértettel, és a bejárati ajtajánál lévő, betonból és kerámia lapokból készült, több lépcsőfokból álló lépcsőn álló idős sértettet meglökte. Az idős sértett a lökéstől elveszítette az egyensúlyát, leesett a lépcsőn, esés közben nekicsapódott a lépcső melletti fából készült korlátnak is.

A sértett a lépcsőről történt lezuhanásakor elveszítette az eszméletét, mentő szállította a ceglédi Toldy Ferenc Kórházba.

Arra figyelemmel, hogy a sértett a hosszú ideje tartó bántalmazásai ellenére a gyanúsítottól való félelmében, illetőleg a gyanúsítottnak a sértettre gyakorolt befolyása miatt nem tett feljelentést a sérelmére elkövetett bűncselekmény miatt, megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsított szabadlábra kerülése esetében az eljárás során kihallgatandó, illetve a vele szembesítendő, rokoni, ismerősi körbe tartozó tanúk jogellenes befolyásolásával megnehezítené vagy meghiúsítaná a bizonyítást, továbbá megalapozottan feltehető, hogy folytatná a jelen eljárás tárgyát képező bűncselekmény elkövetését, ismételten bántalmazná az idős sértettet, illetőleg szabadságvesztéssel büntetendő újabb bűncselekményt követne el.

A bíróság a gyanúsítottat meghallgatta, aki elismerte a bántalmazást, ezért a bíróság nem látta megalapozottnak a tanuk befolyásolásának veszélyét, így az ügyészi indítvánnyal részben egyetértve rendelte el a gyanúsított letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozott határozatáig, de legfeljebb 2020. június 24. napjáig.

A döntés ellen a gyanúsított és védője fellebbezéssel élt, így az nem végleges, de végrehajtható.

Légy első hozzászóló

Válasz írása

Your email address will not be published.


*