Nem járatták a gyermeküket iskolába, felfüggesztett börtönt kér az ügyészség a szülőkre

A Füzesabonyi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a besenyőtelki házaspárral szemben, akik hosszú időn keresztül nem járatták rendszeresen iskolába kiskorú gyermeküket, írja az ugyeszseg.hu

A középkorú pár kapcsolatából több gyermek is született, köztük 2008-ban egy kislány, akit 2016-ban írattak be az általános iskolába. A gyermek már ebben az évben 594 kötelező iskolai tanórától hiányzott igazolatlanul, amiért az első osztály megismétlésére kötelezték. A kislány a 2017/2018-as tanévben újabb 640 órát, a 2018/2019-es tanévben pedig további 682 órát mulasztott, ezért kétszer megint osztályt kellett ismételnie. Az iskola folyamatos jelzései, valamint a családsegítőnek a havonta esedékes családlátogatások alkalmával tett felhívásai nem értek célt a szülőknél, akik nem biztosították a gyermekük egészséges értelmi fejlődéséhez szükséges feltételeket a családban, így érdektelen, elhanyagoló, a folyamatos felszólításokat figyelmen kívül hagyó magatartásukkal az évek során súlyosan veszélyeztették a kiskorút.

A gyermeket a gyámhatóság már 2014-ben védelembe vette, de ez sem volt elegendő a tankötelezettség teljesítésének biztosításához. 2018-ban (már nem először) szabálysértési eljárás is indult a szülőkkel szemben, mely eljárás kapcsán a Heves Megyei Főügyészség közjogi szakága – észlelve, hogy az ügyben bűncselekmény gyanúja állapítható meg – nyomozás elrendelését kezdeményezte a büntetőjogi szakágnál. A mostani vádemelésre ennek a nyomozásnak a befejezését követően került sor.

A büntetőeljárásra illetékes Füzesabonyi Járási Ügyészség kiskorú veszélyeztetésének bűntettével vádolja a szülőket, akikkel szemben felfüggesztett börtönbüntetés, emellett pénzbüntetés kiszabására, foglalkozástól, illetve meghatározott tevékenységektől történő eltiltásra, továbbá pártfogó felügyeletük elrendelésére tett indítványt, utóbbihoz kapcsolódóan indítványozva azt is, hogy a bíróság magatartási szabályként írja elő mindkettőjük számára, hogy biztosítsák kiskorú gyermekük rendszeres iskolába járását. Amennyiben ezt továbbra is elmulasztják, akkor a felfüggesztett szabadságvesztést végrehajthatják velük szemben.

Légy első hozzászóló

Válasz írása

Your email address will not be published.


*