Haszon reményében gyermekeit megműttető anyát börtönöztek be

Hét és fél évre ítélték az orvosokat megtévesztő anyát, aki azt állította, hogy gyermekei autisták és asztmájuk van. Az anyát, aki hazudott gyermekei betegségéről és műtétek szenvedő alanyává tette őket előnyszerzés céljából, hét és fél év börtönre ítélték.

A dél-londoni Croydonban élő 49 éves nő azt mondta az orvosoknak, hogy gyermekei asztmások, autisták és más betegségekben is szenvednek. A gyerekek olyan gyógyszereket kaptak, amikre nem volt szükségük és invazív vizsgálatoknak is kitette őket, mint a gyomorszondázás. Az egy évtizeden keresztül tartó hazugságok lehetővé tették számára, hogy több, mint 375 ezer Font anyagi előnyre tegyen szert, mielőtt a rendőrség 2013-ban letartóztatta.

A személyes adatai védelmében meg nem nevezhető nőt három éves vizsgálatot követően börtönbüntetésre ítélték múlt hónapban. Kegyetlenségért, csalásért és megtévesztésért és csalással szerzett anyagi haszonszerzésért ítélték el.

A Croydon-korona bíróság bírája, Elizabeth Smaller kijelentette: Megfigyeltem, hogy néha nagyon szomorúnak tűnt a tárgyalás alatt, de a bíróságon töltött három hónap alatt nem lehet kijelenteni, hogy bűnbánat megfigyelhető lett volna rajta azért, amit tett”.

Smaller elmondta, hogy hogy az anya annak ellenére, hogy tudatában volt a műtét minden kockázatával, aláírta a beleegyező nyilatkozatot és rámutatott, hogy az „aggodalommal teli szülő benyomását” egyáltalán nem keltette, ami természetes lenne,ha egy gyermek ilyen beavatkozás elé néz.

A gyerekek, egy kisfiú és egy lány olyan műtéten esett át, mely a csövön való táplálást tette lehetővé, holott képesek voltak maguktól enni. Ez is a nő, az illetékesek előtt tett hazugsága miatt történt. A fiának szteroidokat írtak fel, miután azt állította, hogy légszomjban szenved és azt mondták neki, hogy úgy viselkedik, mint egy autista. A bíró zavarba ejtő körülményként írta le, hogy a fiú pelenkát viselt 7,5 éves koráig, amíg gondozásba nem vették.

A Münchausen kórnak van egy másik megjelenési formája is. Ilyenkor a beteg személy nem saját magának, hanem egy másik embernek – leggyakrabban anya a gyermekének – okoz tüneteket. Az ilyen esetekre jellemző, hogy az anyát a környezete mintaszülőnek tartja, aki rendkívüli módon ragaszkodik gyermekéhez. A beteg környezete nem is sejti, hogy mi zajlik anya és gyermeke között, csak azt látja, hogy az anya rendíthetetlen nyugalommal viseli gyermeke betegségét és az azzal járó problémákat. Az egészségügyi személyzetnek gyakran az szúr szemet, hogy a gyermek állapota rendszerint az anya jelenlétében, vagy közvetlenül azt követően rosszabbodik. Függetlenül attól, hogy a beteg magának okoz tüneteket vagy mást tesz beteggé, ezek az emberek pszichésen biztosan sérültek. Gyakran, ha a betegségre fény derül, és a pszichiáter megpróbálja feltárni a háttérben húzódó mozgatórugókat, akkor gyermekkori sérelem, pl. fizikai bántalmazás vagy szexuális erőszak, súlyos gyermekkori betegség, vagy egy hozzátartozó halála, korai elvesztése kerül napvilágra – forrás: http://www.webbeteg.hu/cikkek/psziches/6245/a-munchausen-kor-tunetei-kezelese

A nő eltökélt volt abban, hogy új problémát találjon,ha úgy tűnt valami megoldódott azok közül, amiket ő maga hozott létre. „Az út, amit ön bejárt, kreatív és jól átgondolt volt” – mondta Smaller. „Szándékos, hosszadalmas és bonyolult volt. Úgy tűnik, hogy nem volt képes felfogni a gyermekei sérelme elkövetett tettek súlyát”.

A több, mint 10 év alatt az anya súlyos egészségkárosodottként állította be fiát és lányát az orvosoknak és oktatási specialistáknak. 2003 októbere és 2014 februárja között csalással szerzett 375 198 Fontot, fogyatékosoknak járó lakhatási juttatást és jövedelem támogatást. Tette mindezt annak ellenére, hogy a párjával élt, aki évi 38 ezer Fontot keresett.

A gyerekeket a betegségek hamis tüneteinek bemutatására kényszerítette, kezdve az asztmától az autizmuson át az urológiai problémákig, hogy az előnyeit biztosítsa. Szteroidokat adtak a fiának annak ellenére, hogy nem volt súlyos asztmája, ahogy azt állította. Emellett a fia imitálta az autizmusra jellemző viselkedést és a csalás részeként a nő ellenezte az óvoda szobatisztaságra nevelési törekvéseit.

A tárgyalás a három éves nyomozás csúcspontja volt. A rendőrség rajtaütést végzett az anya otthonán és letartóztatták őt 2013 májusában, miután a csalás gyanúja felmerült. A házkutatás során nagy mennyiségű asztma gyógyszert és tápláláshoz szükséges eszközöket találtak 145 870 Font értékben.

Smaller kijelentette: „Mindezek ellenére a gyermekei kétségtelenül szeretik önt, ami lehetővé tette ön számára, hogy kihasználja ezt a feltétel nélküli szeretetet és bizalmat, ami még súlyosabbá és felkavaróbbá teszi ezt.”

A nő meghallgatása után Smaller feltette a kérdést, hogy miként mehetett ez így 10 éven keresztül. Elmondta: „Nagyon sajnálatos, hogy a ilyen képzett és tapasztalt orvos szakemberek világhírű kórházakban nem tartanak fent jobb kommunikációt. Annak ellenére, hogy köztudott, mennyire elfoglaltak a területükön, utólag egyetértenek abban, hogy többet is megtudhattak volna az alperesről, ha beszéltek volna egymással”.

Malcolm McHaffie, a CPS London főparancsnokságának ügyésze elmondta, hogy a nő rendkívüli kegyetlenséget mutatott és a becstelenség és mohóság motiválta. „Felfoghatatlan ,hogy az anya legalább 10 évig folytatta gyermekeivel szemben a kegyetlenséget, hogy csalással jusson támogatáshoz”.

DS Stuart Parsons elmondta az ítéletet követően: „Megdöbbentő belegondolni, hogy az anya szándékosan tette ki gyermekeit sebészeti és orvosi beavatkozásoknak. Minden alkalommal hazudott és magányos szülőként állította be magát, aki beteg és sérülékeny gyermekeiért küzd. A valóság viszont az volt, hogy a párjával élt együtt és ő hozta létre a gyermekei állapotát személyes vagyoni érdekekből”.

Forrás: theguardian.com

Légy első hozzászóló

Válasz írása

Your email address will not be published.


*