Kutyaszaporítók letartóztatását indítványozta a Nyírbátori Járási Ügyészség

Kép: ugyeszseg.hu / szegyenpad.com

A Nyírbátori Járási Ügyészség a letartóztatását indítványozza annak a férfinak és nőnek, akik ingatlanjaikon szaporítási céllal nagyszámú kutyát tartottak olyan körülmények között, amelyek veszélyeztették az állatok egészségét, írja az ugyeszseg.hu

A gyanúsítottakkal szemben – akik egyébként élettársak – már az elmúlt év márciusában nyomozás indult állatkínzás bűntette miatt, amikor is a rendőrség – állatvédő szervezetek közreműködésével – 108 kutyát szállított el az ingatlanukról. A gyanúsítottak a kutyák szaporításával foglalkoztak, céljuk az volt, hogy minél nagyobb számú kiskutyát értékesítsenek. A már folyamatban lévő nyomozás során a rendőrség tudomása jutott, hogy a gyanúsítottak ismét a kutyák szaporításához kezdtek, mégpedig más ingatlanokon. 

A nyomozó hatóság 2020. június 30-án kutatást tartott az újabb ingatlanokon, ahonnan összesen 58 kutyát, 7 kecskét és 5 db macskát foglaltak le és mentettek ki. Az állatokat rendkívül szűk helyen tartották, etetésükről és itatásukról nem gondoskodtak, a szoptatós anyakutyák az éhezés következtében legyengültek. Hasonlóan jártak a gyanúsítottak által a kutyák szoptatása céljából vásárolt kecskék is. Egyik tanyájukon a gyanúsítottak olyan rövid láncon tartottak több kutyát is, hogy azok nem tudtak mozogni. Több anyakutyát is kölykeivel együtt az udvaron elhelyezett hűtőládákba zártak, melyeknek tetejét egy karóval kitámasztották, hogy levegőhöz jussanak. 

Az ügyészség szerint a férfi és a nő állatkínzás bűntettével gyanúsíthatóak megalapozottan, amelyért 3 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. Figyelemmel arra, hogy a gyanúsítottak az ellenük folyó nyomozás során ismét elkövették az állatkínzás bűntettét, ezért az ügyészség szerint fennáll a bűnismétlés veszélye, amit csak úgy lehet megakadályozni, ha a bíróság elrendeli a letartóztatásukat. Továbbá fennáll a veszélye annak is, hogy szabadlábon akadályoznák a nyomozást, például a bizonyítékok eltüntetésével, ami szintén indokolja a letartóztatásukat. 

A nyomozási bíró holnap fog dönteni az ügyészség indítványáról.

A helyszínen készült fotók:

Légy első hozzászóló

Válasz írása

Your email address will not be published.


*