ÁNTSZ-engedély és egészségügyi szakdolgozói nyilvántartás nélkül vezetett le otthonszüléseket Márki-Zayné Felícia szülésznő

Papíron jelen lévő szülészkolléga, felsőfokú végzettség hiányában egyedül – szakmai felügyelet nélkül – lefolytatott szülések, ÁNTSZ-engedély és működési nyilvántartás nélküli praxis, balhé Székesfehérvárott, az agárdi éhenhalt kisfiú büntetőperében – a szegyenpad.com földalatti szülész-hálózatról szóló tényfeltáró publikációja.

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, az agyvérzésben elhunyt csecsemő szülei ellen folyó büntetőperben a Budapest Környéki Törvényszék 2019. január 4-én tanúként hallgatta ki Márki-Zayné Vincze Felícia szülészasszonyt. Tudósításunkhoz mellékeltük a szülésznő és az eljáró bíró közt kialakult vitáról készült tárgyalási hangfelvételeket, s az is kiderült, hogy Vincze Felícia szerint a K-vitamin leukémiára hajlamosít.

Tudósításunk publikálását megelőzően Vincze Felícia férje, Márki-Zay Péter – az egyébként ellenzéki – 24.hu cikkére válaszul politikai vonatkozású közleményt adott ki, tette ezt a felesége szóvivőjeként. E közleményben és a későbbiekben is Márki-Zay Péter azt állította, hogy az általa vezetett cég, a Te Szülésed Kft., valamint a felesége minden előírást betartott. Miután Márki-Zay Péter politikát kevert az ügybe (tette ezt egyébként elsőként), szándéka beteljesült: a kormánypárti sajtó célpontja lett a felesége, utóbbiak túltolták. Szerkesztőségünk természetesen elhatárolódik a cikkeinket politikai célból felhasználóktól, ugyanakkor olyan – már-már rendszerszintű – anomáliákra derült fény az oltásellenes szülők büntetőperében, melynek a nyilvánosság elé tárásához vitathatatlanul közérdek fűződik. E tényfeltáró cikkünk az otthonszülés és – ezzel összefüggésben – az egészségügyi tevékenység folytatáshoz szükséges jogszabályok, előírások megsértéséről szól. Tényfeltáró publikációnkat a nyilvános, bárki által használható közhiteles adatbázisok adataira alapozzuk, forrásként szolgál továbbá több olyan szülő nyilvános véleménye is, akik a Vincze Felícia bába által nyújtott intézeten kívüli szülést választották.

Milyen feltételekkel végezhető intézeten kívüli szülés?

Az otthonszülést fő szabályként a 2011-es kormányrendelet szabályozza. A rendelet szerint olyan egészségügyi szolgáltató (cég, mint jogi személy vagy egyéni vállalkozó) folytathat le otthonszülést, aki az alábbi feltétel mindegyikének megfelel:

 • felsőoktatási intézményben szakirányú szülésznő szakképesítéssel rendelkezik (ennek hiányában, sima szülésznőként csak gyakornok lehet),
 • rendelkezik érvényes ÁNTSZ működési engedéllyel,
 • nyilvántartásba veszi az Állami Egészségügyi Ellátó Központ – az ÁEEK szerint, idézzük: Magyarországon egészségügyi tevékenység önállóan vagy felügyelet mellett végezhető. Egészségügyi tevékenységet önállóan csak az végezhet, aki a tevékenység végzéséhez megfelelő szakképesítéssel szerepel az alap-, és a működési nyilvántartásban (rendelkezik érvényes működési nyilvántartással)”.

Márki-Zayné Vincze Felícia szülésznő adatlapja az Állami Egészségügyi Ellátó Központ nyilvántartásában

Az egészségügyi tevékenységet végző személyek szakképesítéséről, működési engedélyéről publikus nyilvántartást vezet az ÁEEK, a kereső a https://kereso.enkk.hu/index.php oldalon található. A szülésznő 2011. november 4. napjától rendelkezik érvényes működési engedéllyel:

Vincze Felícia nem rendelkezik honosított felsőfokú (BsC, MsC) szülésznő-végzettséggel, diplomáját különbözeti vizsga letételével 2011. szeptember 23-án akkreditáltatta:

A Te Szülésed Kft. ÁNTSZ-engedélye

Mint fentebb kifejtettük, egészségügyi szolgáltatói tevékenységhez ÁNTSZ-engedélyre is szükség van. A Te Szülésed Kft. 2012. március 12-én – más forrás szerint: március 13-án – kapta meg a működési engedélyt intézeten kívüli szülések levezetéséhez.

Az ÁNTSZ-engedély, az ÁEEK-nyilvántartásba történő felvétel, valamint a jogszabályban előírt felsőszintű szakképesítéssel rendelkező szakember hármas együttléte szükséges az otthonszülés legális végzéséhez.

Erdei Benjámin, született 2011. szeptember 17-én a nagyapja agárdi otthonában – világra segítette: édesapja és nagyanyja, aki késve érkezett: Vincze Felícia szülésznő

Az agárdi éhenhalt kisfiú édesanyja eredetileg kórházban tervezte a szülést, s annak rendje-módja szerint keresett egy szülész-nőgyógyászt. A család döntéshozója, a nagypapa azonban közbeszólt: otthonszülésre adott a lányának utasítást, a szülész-nőgyógyászt menesztették. Nagypapa felvette a kapcsolatot Vincze Felíciával. A vajúdás 2011. szeptember 16-án éjjel kezdődött, riasztotta a nagypapa a 245 km-re tartózkodó Vincze Felíciát. A szülésznő autóba ült, közel két és fél óra utazás után megérkezett az agárdi erődítménybe. A szülés hirtelen lefolyású volt, lekéste az eseményt. Megvizsgálta az újszülöttet – mindent rendben talált.

Vincze Felícia több helyütt azt nyilatkozta, hogy csak Csongrád, Bács-Kiskun és Békés megyékben vállalt szülést, 2019. január 4. napján a Budapest Környéki Törvényszéken annyiban módosította az interneten fellelhető korábbi nyilatkozatát, hogy Csongrádon, illetve Bács-Kiskun megyéken kívül, Kecskemétről északra nem vállalt szülés-levezetést.

Az agárdi szüléslevezetést úgy vállalta el Vincze Felícia, hogy:

 • nem volt honosítva a diplomája,
 • nem rendelkezett érvényes működési engedélyekkel (ÁNTSZ + ÁEEK),
 • 245 km-re tartózkodott a szülési helyszíntől,
 • egyedül, megfelelő szakmai végzettséggel és engedéllyel rendelkező szülész-kolléga nélkül indult el Agárdra.

Ida nevű édesanya 2010-ben lett várandós, s 2011-ben, az akkor még működési engedéllyel nem rendelkező Vincze Felíciánál szült – ajánlás forrása: ateszulesed.hu, 2014. július 13. napi mentés:

Bendi, született 2012.  június 17-én. Vincze Felícia egyedül, szakmai felügyeletet mellőzve folytatta le a szülést, mivel – idézem az anyukát –
„Lukács Judit jött volna le Pestről, ha lett volna ideje”

„…Kicsit sok vér távozott, amitől láttam Felícia arcán, hogy valami nem okés, kaptam egy injekciót, és így gyorsan megszületett a méhlepény is, de ekkor kiderült, hogy nincs semmi gond”

– olvasható a Mi szülésünk c. blogon. Emlékeztetőül: Márki-Zayné azt nyilatkozta a Budapest Környéki Törvényszéken, hogy K-vitamin ebben az időszakban nem volt nála, de mint ügyfele, Bendi édesanyja előadja, vényköteles injekciót hordott magával, azt sikerült felíratni.

A neonatológus sem ért rá, vagy messzi volt – szülés után két órás kocsikázás Orosházára:

„Kora délután hosszú útra kellett indulnunk Orosházára, ott volt a legközelebbi neonatológus, aki megtudta nézni Bendit. Na jó, nem volt olyan hosszú, de a szülés után,  2 órát ülni egy amúgy nem olyan összkomfortos, és tiszta kisbuszban, de túléltük…”

– folytatja az édesanya.

L. Endre, született 2012. november 12. napján. Vincze Felícia szakmai felügyelet nélkül folytatta le a szülést, a megfelelő végzettséggel rendelkező szakmai felügyelő, Lukács Judit csak papíron volt jelen – derült ki a Budapest Környéki Törvényszéken

Érdemes ismét meghallgatni „Nemérrá Judit szülésasszonnyal kapcsolatos, Vincze Felíciának feltett bírói kérdést – Dr. Holdampf Gusztáv Gábor büntetőbíró e témakörrel indította a tanúkihallgatást:

Alant Judit asszony szakképesítési adatai – a Te Szülésed Kft. honlapján stábtagként nem szerepelt Lukács Judit (a weboldalt lekapcsolták, azonban az archive.org-on továbbra is megtekinthető).

Felícia kollégája, Rita szülésznő 2019. január 4. napján foganatosított tanúkihallgatásán előadta, hogy Lukács Judit a szüléseken csak „papíron volt jelen. A tanú egyébként utalt a BSc-végzettségre, s kijelentette, hogy 2016. júniusa előtt Felícia mellett ő csak gyakornok volt, való igaz: a szülésznő 2016. június 6. napján szerezte meg a szülésznő (BSc) szakképesítését, így az ezt megelőző időszakban önállóan nem praktizálhatott.

Judit kolléganőre tehát azért volt szükség, mivel 2010. június 7-e óta rendelkezett BSc-típusú szülésznői végzettséggel, Rita pedig jóval később, 2016. június 6. napján szerezte meg azt.

Eljáró bíró a K-vitamin kérdéskörén kívül arra is kíváncsi volt, ki volt jelen Endre baba szülésekor. Valószínűsíthető, hogy a fentebb részletezett, engedélyekkel és végzettség témakörei kapcsán feltárt anomáliával áll összefüggésben Dr. Holdampf Gusztáv e tárgyú kérdéssorozata. 2014-ben ötszázezer Ft-ra bírságolt az ÁNTSZ két, egészségügyi engedéllyel nem rendelkező nőgyógyászt.

Dinamikusan változó 2012-es szülés-adatok

Furcsa mód háromféle változat lelhető fel a világhálón a Felícia vezette otthonszülés 2012-es adatairól:

 • 2016. március 5-ei mentésben: 18 szülés, 5 beszállítás,
 • 2016. december 22-ei mentésben: 24 szülés, ebből 5 beszállítás,
 • „Az intézeten kívüli szülés helyzetének és a szülésznők szerepének alakulása hazánkban című, 2016. február 24-én készített majd publikált, Vincze Felícia által társ-szerzőként jegyzett tanulmányban 23 szülés szerepel: „A Te Szülésed – Intézeten Kívüli Szülészeti Ellátást Nyújtó Kft. 2012-ben 23, kórházon kívüli szülés során nyújtott ellátást, amelyből 5 fejeződött be intézetben (21,7%) .

Balhé a Székesfehérvári Törvényszéken

A FEOL.hu még a mediaworks előtti időszakában rendszeresen tudósított az agárdi büntetőperről. A lap egykori munkatársa, a nívódíjjal kitüntetett Kocsis Noémi azon ritka újságírók közé tartozik, akik hosszú évekig kísértek végig egy-egy bírósági ügyet. A Székesfehérvári Törvényszék tárgyalójának ismert és állandó arca volt. A FEOL 2015. július 14-én közölte a „Várva várt dúla megszólal c. cikkét:

A cikk megjelenését követően Vincze Felícia ügyvédje útján helyreigazítási kérelemmel fordult a szerkesztőséghez. A FEOL és az ügyvédi iroda közt azon megállapodás született, hogy a tanúra vonatkozó öt állításból hármat helyreigazít az újság, azonban a bírósági tárgyalásról sorozatban kimentette magát, és a bíró általi rendőrséggel elővezettetés témaköreit bizonyítandó,

Kocsis Noémi rendhagyó kérelemmel fordult a Székesfehérvári Törvényszékhez: kikérte azon tárgyalási jegyzőkönyvet, melyben rögzítve lett a kényszerintézkedés. A jegyzőkönyvet végül a FEOL rendelkezésére bocsájtotta a Törvényszék, így a publicista hitelt érdemlően tudta az ügyvédi iroda számára igazolni azon állítását, hogy dr. Édl bíróasszony kényszerintézkedést helyezett kilátásba.

Ezen állításokat a megegyezés szerint nem kellett volna módosítsa a FEOL.

A többi állítás forrását – jelesül egy, a Blikkben megjelent cikket – könyvtárban sem találta meg az újságíró. A FEOL felrúgva a megállapodást, megkérdőjelezve saját újságírója szavahihetőségét, végül teljes egészében, az összes állítást helyreigazította.

Úgy tűnik, hogy korábban pikérten ügyelt az intézeten kívüli szülés egyik vezéralakja a hírnevére, az alábbiakkal azonban nem foglalkozott: huzamosabb ideig praktizált működési engedély nélkül, és egyedül vezetett le szüléseket, valamint – Dr. Holdampf Gusztáv bíró szerint – szüléskor jelenlévőként adminisztráltak egy olyan személyt, aki nem volt jelen Endre baba születésekor.

Az agárdi büntetőperhez kapcsolódik Márki-Zay Péter legutóbbi nyilvános Lomnicizése is. Arról elfelejtett szólni a szóvivő, hogy ifj. Lomnici Zoltán volt az agárdi büntetőügy I-IV. r. vádlottjainak ügyvédje. Lomnicit is menesztették (leváltották) a vádlottak, azonban a peranyagra – így Vincze Felícia nyomozati szakban tett tanúvallomására – ügyvédként rálátása volt. Ha valóban az lenne Lomnici, amit állít róla a szóvivő úr, nyilvánvalóan szivárogtatott volna a feleségéről a kormánypárti sajtó számára…


Ifj. Lomnici Zoltán védőügyvéd a Székesfehérvári Törvényszéken – fotó: Szécsi István / Velvet

Folytatjuk…

2 Trackbacks / Pingbacks

 1. Szégyenpad: ÁNTSZ-engedély és egészségügyi szakdolgozói nyilvántartás nélkül vezetett le otthonszüléseket Márki-Zayné Felícia szülésznő - A hírek főutcája
 2. Márki-Zayné otthonszüléseket sem vezethetett volna, ráadásul adózni sem szeretett - StartHírek

Válasz írása

Your email address will not be published.


*