Csepregi gyermekhalál: a rendőrség újabb megdöbbentő részleteket közölt a szülőkről

Kép: 112press.hu / szegyenpad.com

Korábbi cikkünkben nyilvánosságra hoztuk a Vas Vármegyei Főügyészség vizsgálati tájékoztatóját, melyből az derült ki, hogy a gyermekeiket sanyargató, éheztető csepregi szülők nem kerültek a Kőszegi Gyámhivatal látókörébe, mivel jelzés nem érkezett a hatóság számára semmiféle veszélyeztető magatartásról. Az ügyészség a törvényességi felügyeleti eljárás iránti kérelmünket tartalma szerint feljelentésként értékelte, s megküldte a beadványunkat a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság számára. A megyei rendőrség feljelentés-kiegészítést rendelt el az ügyben, majd miután eleget tettünk a felhívásnak, a Btk. 165. § (1) bekezdésébe ütköző és a (2) bekezdés b) pontja szerint minősülő halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségének gyanúja minősítésű büntetőeljárást bűncselekmény hiányában megszüntette. Az alábbiakban nyilvánosságra hozzuk a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság indoklását.

Az enyhe értelmi fogyatékos szülők mindenkit megtévesztettek – senki, semmit sem vett észre

„…Ezen eljárás során beszerzésre került kk. … Máté és négy testvére orvosi dokumentációi, a gyámhatósági, valamint a családvédelmi szolgálat által indított eljárások iratai. Szintén bekérésre kerültek a járványügyi készültség idején a területi ellátás rendjét szabályozó okiratok. Részletes tanúvallomást tettek a veszélyeztetett gyermekek óvónői, a védőnői szolgálat, és a családvédelmi szolgálat azon dolgozói, akik a … családdal kapcsolatba kerültek. Továbbá tanúvallomásban nyilatkoztak a … család szomszédai és a velük kapcsolatban került személyek. A szülők, … Alexandra és … János gyanúsítottként kerültek kihallgatásra. Az eljárás vádemeléssel zárult, jelenleg bírói szakban van.

A beszerzett iratok, kihallgatások alapján megállapítást nyert, hogy mind az egészségügyi ellátást végző személyek, mind a védőnő és a gyermekorvos, illetőleg a családvédelmi szolgálatmunkatársai az akkori, valamint a járványügyi készültség idején érvényben lévő jogszabályoknak megfelelően végezték tevékenységüket. Részükről mulasztás, szabályszegés nem merült fel. A védőnői illetőleg a családvédelmi szolgálat munkatársai a protokollnak megfelelő kapcsolatfelvételeket, látogatásokat elvégezték, azoknak az írásos dokumentációja rendelkezésre áll.

A tanúként kihallgatott szomszédok illetőleg a családdal kapcsolatba került személyek elmondták, hogy a szülők és a gyermekek viselkedése, körülményei a kívülállók számára azt tükrözték, hogy a család körül minden rendben van.

A beszerzett igazságügyi orvosszakértői vélemények alapján kk. … Máté állapotában a halálát megelőző 4-6 hónapban következett be nagymértékű romlás, amely később a halálához vezetett. A dokumentált családlátogatások során a lakóépület állapota nem tükrözte a valóságot, az iratok alapján minden esetben tisztaság uralkodott, az épületben a gyermekek tartózkodására szolgálószoba frissen festett volt. A látogatások során a gyermekek mindig az udvaron tartózkodtak édesapjukkal, és az évszaknak megfelelően fel voltak öltöztetve. Emiatt nem észlelték a szolgálatok munkatársai kk. … Máté nagymértékű alultápláltságát. A gyermekek óvónői kihallgatásuk során előadták, hogy a gyermekek tiszta, rendezett állapotban jártak óvodába.


Fenti tényeket alátámasztotta … Alexandra és … János vallomásai, akik elmondták, hogy mivel pontosan tudták a családlátogatások időpontját – a bejelentett látogatások a jogszabályban előírtak szerint történtek –, ezért megtévesztés céljából nagytakarítást végeztek és kifestették a gyermekek tartózkodására szolgáló szobát. Ezt azért tették, hogy a különböző gyermekvédelmi szolgálatok ne észleljék a gyermekek körülményeit. Elmondták továbbá azt is a kihallgatásaik alkalmával, hogy óvodás korú gyermekeiket hajnalban ébresztették, hogy óvodába indulás előtt megfürdessék őket, mivel testüket különböző szennyeződések borították…”

A csepregi gyermekgyilkosság vádiratának ismertetése (Figyelmeztetés: lelkileg megterhelő!)

A szülők hosszú ideig bántalmazták az egyik, fejlődésében visszamaradt gyermeküket és hagyták elsorvadni, de a többi gyermeküket is elhanyagolták. A súlyos, kezeletlen betegségben elhunyt kisfiút előtte verték, a nyakánál fogva cipelték és volt, hogy piszkafát akasztottak a ruhájába és úgy vitték, a pelenkáját napokig nem cserélték ki.

Légy első hozzászóló

Válasz írása

Your email address will not be published.


*