Demenciában szenvedő édesanyja lakását próbálta eladni a lánya, ügyvéd-söpredék is részt vett a bűncselekményben

Nagyobb kárt okozó csalás és közokirat-hamisítás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat a Tapolcai Járási Ügyészség egy 57 éves nővel szemben, aki 85 éves, demenciában szenvedő édesanyja lakását annak nevében értékesítette, a sértett számlájára utalt vételárat pedig utóbb onnan felvette, írja az ugyeszseg.hu

A vádirat szerint a sértettnél 2017 nyarán súlyos fokú demenciát állapítottak meg, az ellátását intézményi keretek között biztosították. A vádlott 2017. november végén meghatalmazást készített, melynek lényege szerint az édesanyja feljogosította, hogy a lakását eladja. Az okirat valótlan tartalmú volt, a sértett tudata az irat tartalmát nem fogta át, illetve azt édesanyja helyett a vádlott írta alá. A meghatalmazást ügyvéd ellenjegyezte, aki ezzel valótlanul igazolta, hogy a felek azonosítását elvégezte, illetve, hogy a felek előtte nyilatkoztak. Mindezért az ügyészség az ügyvéd – mint bűnsegéd – ellen hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt szintén vádat emelt.

Az asszony néhány hónappal később a hamis meghatalmazás birtokában az édesanyja ½ tulajdonát képező lakásra adásvételi szerződést kötött, és a tulajdonrészt a gyermeke – a sértett unokája – részére értékesítette. A vádlott a földhivatalt megtévesztve ezzel abban is közreműködött, hogy a közhiteles ingatlannyilvántartásba valótlan adat kerüljön bejegyzésre. Az unoka a szerződés megkötését követően 3,3 millió forintot nagyanyja bankszámlájára utalta, melyet a vádlott onnan három nappal később felvett.

A sértett 2019-ben a cselekvőképességét teljesen korlátozó gondnokság alá került, melyet követően hivatásos gondnoka a sértett lányának felelősségre vonása érdekében magánindítványt terjesztett elő, továbbá a tulajdonrész értékének megfelelő, mintegy 4,6 millió forintos kár megtérítését is kérte.

Az ügyészség a vádiratában tárgyalás mellőzésével büntetővégzés meghozatalát, és abban a sértett lányával szemben – pártfogó felügyeletének elrendelésével – próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés, míg az ügyvéddel szemben pénzbüntetés kiszabását indítványozta.

Légy első hozzászóló

Válasz írása

Your email address will not be published.


*