Gyermekhalál: A CT több ezer évnyi háttérsugárzást ad, a békenagykövet-vádlott agresszív, érzelmileg éretlen, gyermeke halála nem érintette meg

I. r. vádlott megbánást továbbra sem tanúsít, tárgyalótermi magatartása miatt is súlyosabb ítéletre számíthat

L. Csaba újságírót nevez meg a tárgyaláson - kép: Polcz Péter

Orvos- és pszichológus-szakértősdit játszó vádlott, a CT több ezer évnyi háttérsugárzást ad, csecsemőket tolószékbe juttató SOTE Gyermekklinika, a gyermeke halála nem érintette meg túlságosan az édesapát, tanult a fecsegésből a jogerősen felfüggesztett börtönre ítélt bűnöző Dr. Mile Gabriella gyermek-háziorvos – folytatódott a tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés vádjával bíróság elé állított oltáskritikus hazai közösség „egykori” vezéralakja, L. Csaba és felesége büntetőpere.

A bizonyítási eljárás végéhez közeledő büntetőper Dr. Mile Gabriella gyermek-háziorvos asszisztensének a meghallgatásával folytatódott volna, a tanú azonban a másodrendű vádlott ügyvédjét értesítette a távolmaradásról. A tanú kihallgatására 2019. április 4.-én kerül sor.

Az orvosok és a vádlott szembesítése során az I. r. vádlott bocsánatot kért, amiért szervkereskedelemmel vádolta meg a kórházi dolgozókat.

A vádlottak kutakodtak az interneten – YouTube-videókat néztek, hosszas felolvasás tartottak a bíróság számára. A forrásokból megállapították: gyermekük hemofíliás (vérzékeny) volt, valamint a nyomkodás általi mikrotrauma miatt kapott agyvérzést.

L. Csabáék tagadják – holott az orvos-tanú tisztán emlékezett arra -, hogy az újszülöttnek nem adtak K-vitamint. A vádlottak szerint közölték az egykori „szervkereskedő” SOTE-orvossal, hogy a gyermek kapott K-vitamint. A vádlott-édesapa szerint a SOTE-féle

CT több ezer évnyi háttérsugárzást ad, illetve azért nem egyeztek bele a vizsgálatokba, mert a féltek, hogy a gyermek tolószékbe fog kerülni.

Sérelmezték, hogy az ő aggályaikat nem veszik komolyan: az édesanya látta, ahogyan a gyermek feje a mentőautó hordágyához csapódik. Továbbá azt a megállapítást tették, hogy Endre babának túl sok infúziót adtak az ellátás során. Ugyanakkor orvosok szerint a szülőkkel nem lehetett együttműködni.

A vádlottak szerint a gyermeknek az okozott traumát, hogy a szülőket nem engedtek oda a gyermekhez – ahogy L. Csaba fogalmazott:

zenész fülemmel hallottam a sírásából, hogy Ő méltatlankodik, nem érti, miért van itt.

El akarták vinni a gyermeket, mert az orvosok nem foglalkoztak vele, és nem akarták, hogy a kórház csak a pénzért vizsgálatokat végezzen. Továbbá hamisak voltak a papírok és a leletek, a vád pedig abszurd ellenük.

A jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt Dr. Mile Gabriella gyermek-háziorvos ügyvédjével érkezett a tárgyalóterembe. Az ismételten büntetőeljárás alá vont Dr. Mile Gabriella tanútámogató jogi képviselője kérte a nyomozati szakban felvett jegyzőkönyvet.

A vádlottak szerint - a pecsételős-oltáskamuzó orvosként elhíresült - Dr. Mile Gabriella háziorvos szájon át adta be gyermeküknek a K-vitamint, eljáró bíró 2019. január 4.-én közölte: nem hisz az agárdi éhenhalt kisfiú haláláért felelős orvosnak, és szembesíteni kívánja a SOTE orvosával - egyikőjük hazudik. A priusszal rendelkező Dr. Mile nehéz helyzetbe került: tanúként őt is igazmondási kötelezettség terheli, ahogy a SOTE-n dolgozó kollégáját is. Amennyiben hazudik, hamis tanúzásért eljárás alá vonhatják, ha viszont a korábbiakhoz képest önmagával ellentmondó vallomást tesz, ezen esetben is feljelenthetik: egyrészt megváltoztatja a korábbi tanúvallomását (ez is hamis tanúzás), másrészt ismételten vádat emelhetnek ellene foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt. A vádlottaknak valószínűleg nem esett le, vagy nem hajlandóak tudomásul venni: úgy tűnik, 
Dr. Holdampf Gusztáv Gábor bíró a K-vitamin tárgyában más felelősöket is keres - a vádlottak saját védelmük érdekében az ítélethozatalig bármikor megváltoztathatják a vallomásukat a K-vitamin beadásának tárgyában is...

Az igazságügyi pszichológus szakértői véleménye szerint L. Csaba

 • hajlamos a valóságtól való elszakadásra,
 • agresszív,
 • érzelmileg éretlen,
 • felelősséghárító,
 • fokozottan érzékeny,
 • alkalmazkodási nehézségei vannak,
 • érzelmei önmaga felé irányulhatnak,
 • megjelennek manipulatív, rejtőzködő személyiségjegyek,
 • a bűntudat hiánya is jellemző a vádlottra,
 • lobbanékony,
 • illetve a másokhoz való viszonyulásai labilisak.

Kisfia halála nem érintette meg túlságosan, mert nem alakult ki a gyermekkel a kötődés, amit a belátási képességeinek nehézsége is akadályoz.

Az elsőrendű vádlott szerint nincs már olyan ember, aki ne halt volna bele az orvosi műhibába.

Amikor a vádlott megkérdőjelezte a szakértő jellemzésének a hitelességét,

a bíró minden reakcióját besorolta a szakvélemény helyes részéhez.

L. Csaba kiemelte: Azért nem kompromisszum-képes, mert van szakmai tudása, a szakértő pedig erre azt válaszolta, hogy attól mert internetről elolvas valamit, nem jelenti, hogy megtanulta a szakmát.

A vádlott szerint a szakértő csinált bűnt a per köré – úgy vélte, hogy nem érti a szakmáját.

A másodrendű vádlott elemzésével folytatódott a bírósági tárgyalás, amiből kiderült, hogy

 • alkalmazkodási készsége fokozott,
 • sértődékeny,
 • utólag racionalizál,
 • ő is felelősséghárító, de bűntudata van,
 • depens,
 • bizalmatlan,
 • módosíthatja az emlékeit,
 • kapcsolatukban férje a domináns.

A szakértő ugyanakkor leszögezte: tele van érzelmekkel, képes szeretni, kötődni. Édesanya szót kérve közölte: nem fél a férjétől, csupán mindig együtt döntenek a dolgokról. Az elemzésekből kiderült, hogy nincs elmekóros állapotuk, és az is hogy képesek felismerni mi kell a gyermeknek.

Az utolsó egy órában megrázó kép- és hangfelvételeket játszott le a bíróság, melyeket az I. rendű vádlott készített a kórházban.

L. Csaba szerint a gyermeke nem volt életveszélyes állapotban.

A megdöbbentő képsorokon látható volt az akkor már agyhalott gyermek, illetve Csaba feliratozta, hogy az orvosok mikor milyen hibákat követtek el a gyermek ellátása során. Az egyik ilyen kommentáron olvasható volt, hogy

gyakorlatilag a klinika egy pár látszatkezelést leszámítva ölbe tett kézzel nézte, hogy a baba agya elhaljon.

Azért terelték jogi útra az eljárást mert nem sikerült megkaparintani a gyermek szerveit.

Az édesapa a boncoláshoz azért nem járult hozzá, mivel szerinte a gyermek testének megsértése megakadályozza a reinkarnálódást.

A vádlott-édesanya szerint mivel ő

kapcsolatban állt a gyermek lelkével, és baba hallotta amit az orvossal beszéltek, határozottan tiltakozott ellene ő is, hogy ne ajánlják fel a szerveit.

A tárgyalás végén az elsőrendű vádlott egy 2012-es naptárt, és egy lehányt babaruhát hozott bizonyítékként, a tárgyakat a bíróság lefoglalta.

A vádlottak ismét kérték a felmentésüket az abszurd vád alól. A bizonyítási eljárás a háziorvos és asszisztense, valamint további igazságügyi szakértők meghallgatásával folytatódik.

A verdikt kihirdetése – ha és amennyiben tartja a bíróság a jelenlegi tárgyalási határnapokat – 2019. július 15-e [a bírósági ítélkezési szünet] előtt várható, I. r. vádlott szerkesztőségünk véleménye szerint 15 év szabadságvesztésre számíthat.

Tudósításunk Molnár Szilvia közreműködésével készült.

Légy első hozzászóló

Válasz írása

Your email address will not be published.


*